Zubný kaz - ako vzniká a ako sa proti nemu účinne brániť

 

Za všetko môžu baktérie:
Baktérie sú bežnou súčasťou prostredia, v ktorom žijeme, nachádzajú sa na celom povrchu nášho tela a tiež vo vnútri organizmu. Niektoré baktérie sú s našim telom spriatelené a pomáhajú mu pracovať správne. Iné baktérie sú tzv. patologické (škodlivé) a spôsobujú množstvo rôznych ochorení. Rovnaká situácia je aj v ústnej dutine, kde škodlivé baktérie spôsobujú vznik zubného kazu a ďalšie ochorenia.

Zubný kaz je najčastejšie bakteriálne ochorenie postihujúce ústnu dutinu. Hoci je teória jeho vzniku veľmi jednoduchá a stačí iba niekoľko preventívnych opatrení, ktorými sa mu dá účinne brániť, informovanosť ľudí na túto tému je veľmi nízka. Z vlastnej skúsenosti viem, že to, ako zubný kaz vzniká, som sa dozvedel žiaľ až na vysokej škole - v prvom ročníku štúdia zubného lekárstva.

Zubný kaz = chemická reakcia
Potravou baktérií sú sacharidy (cukry). Metabolitom sacharidov sú kyseliny (baktérie sa kŕmia cukry a to, čo potom "vykakajú", sú kyseliny). Kyseliny spôsobujú pokles pH v ústnej dutine a vplyvom poklesu pH dochádza k rozpúšťaniu skloviny (vrchná vrstva zuba), pod ktorou sa nachádza ďalšia vrstva zuba - dentín. Akonáhle dôjde k čiastočnému rozpusteniu skloviny, baktérie sa snažia dostať do hlbšej vrstvy zuba (k dentínu), ktorý začnú narušovať a postupne ho celý osídlia. Odtiaľ už nie je cesta späť a zubný kaz je na svete. Samozrejme sa jedná o dlhodobejší proces a ako dôjde k vzniku zubného kazu, tak to chvíľu trvá. V žiadnom prípade to neznamená, že okamžite po tom, čo zjete chleba s medom, budete mať 10 kazov. Jedná sa o dynamický dej, kedy po konzumácii sacharidov dôjde k zníženiu pH, avšak vďaka slinám a látkam v nich obsiahnutým sa pH začne rýchlo vracať späť na svoju pôvodnú hodnotu. Minerálne látky, ktoré tzv. "Vypadli" zo skloviny počas jej rozpúšťania, sa teda začnú vracať späť do skloviny a proces vzniku zubného kazu je zastavený. Návrat k pôvodnej hodnote pH trvá cca pol hodiny. Takže najlepší spôsob, ako získať zubný kaz čo najrýchlejšie, je popíjanie sladkých nápojov každých 30 min (vo chvíli, keď už sa pH vracia na svoju pôvodnú hodnotu, sa napijeme sladkého nápoja a pH letí zase pekne dole a sklovina sa zase pekne rozpúšťa a baktérie zase pekne lezú dovnútra zubov zubný kaz pekne nerušene vzniká). Rad ľudí by sa teraz spýtala: "Tak si mám ihneď po tom, čo zjem sladké, vyčistiť zuby?" Nie! To nie je to najlepšie, čo môžete urobiť. Ideálne je, vypláchnuť si ústa čistou vodou a dopomôcť tak procesu návratu pH k pôvodnej hodnote a zuby si prípadne vyčistiť až po určitej dobe (20 min).

Kde zubný kaz vzniká najčastejšie:
Najčastejšími miestami vzniku zubného kazu sú tzv. medzizubné priestory. Medzizubné kazy nie sú vidieť priamym pohľadom a možno ich odhaliť najmä na röntgenovom snímku (ten by mal byť súčasťou každej preventívnej prehliadky - minimálne 1 x za rok). Ak Vám Váš zubný lekár nevykonáva počas preventívnej prehliadky röntgen medzizubných priestorov, vyžadujte ho, inak by ste raz mohli byť prekvapení, koľko medzizubných kazov v ústach máte! Prevenciou vzniku medzizubného kazu je používanie medzizubných kefiek a dentálnych nití, ktoré medzizubný priestor dokonale vyčistí. Ak nepoužívate medzizubné kefky a niť, v medzizubnom priestore zostávajú zvyšky potravy, ktoré sú dokonalým zdrojom obživy baktérií spôsobujúcich zubný kaz. Používanie medzizubných kefiek je teda veľmi dôležitou súčasťou osobnej hygieny. Ďalším miestom, kde zubné kazy často vznikajú sú tzv. okluzálnej (vrchnej) plochy stoličiek, konkrétne na dne fisúr (hlboké drážky v zuba). Niektorí ľudia majú tieto drážky veľa hlboké a pre štetiny kefky zle prístupné. V takom prípade je vhodné, aby zubný lekár tieto hlboké fisúry vyplnil vhodným materiálom, aby nedochádzalo k usadzovaniu zvyškov potravy. To sa však týka najmä detí tesne po prerezaní zubov do dutiny ústnej (okolo 6 roku veku), pretože zubný kaz v týchto hlbokých fisúrach vzniká pomerne rýchlo. Zubný kaz vzniká aj na iných miestach, ale to nie je tak časté.

Aká strava je vo vzťahu k vzniku zubného kazu nebezpečná:
Všeobecne všetky sladké potraviny a nápoje. Niektoré potraviny majú navyše vysoký "index lepivosti" tzn. majú tendenciu zostávať na povrchu zubov a proces remineralizácia (návrat pH k pôvodnej hodnote) trvá oveľa dlhšiu dobu. Typickým príkladom môže byť sušené ovocie a všetko, čo je sladké a lepí.

Rada na záver:
Keď konzumujete sladké, tak je lepšie, nielen vo vzťahu k Vašim zubom, ho pojedať v jeden čas. Vyhnite sa teda pravidelnému popíjaniu hnedočiernej limonády každých 15 min. Toto odporúčanie sa netýka len tejto limonády! Pokles pH nespôsobujú iba sacharidy ale aj priamo kyslé nápoje a potraviny.

Upozornenie:
Článok nie je určený pre odbornú stomatologickú verejnosť a obsahuje pojmy ľudovejšieho charakteru tak, aby problematiku pochopila aj laická verejnosť. Ďalej neobsahuje všetky informácie súvisiace s problematikou vzniku zubného kazu, ktorá je pomerne široká. Ďalšie informácie týkajúce sa zubného kazu, budú v nasledujúcich článkoch.

Autor: MDDr. Martin Mikula

Alternatívne produkty