Zázrak nazývaný čaj

Až 98% ľudí preferuje pitie čajov. A robia dobre. Čaj, ako prírodný nápoj, neobsahuje žiadne kalórie, ale zato množstvo antioxidantov, ktoré sú tým pravým pomocníkom v boji proti voľným radikálom.

Čierny čaj je celosvetovo najobľúbenejší. Rovnako ako zelený čaj, pochádza z rastliny Camelia sinensis, rozdiel je však v následnej úprave čajových listkov. Zatiaľ čo čierny čaj je fermentovaný, teda podlieha prirodzenému oxidačnému procesu, v prípade zeleného čaju ostávajú čajové lístky nefermentované. Čierny čaj sa vyznačuje dvojnásobným množstvom kofeínu v porovnaní so zeleným, a tiež horkou chuťou. Tú možno zmierniť pridaním mlieka, avšak odborníci túto kombináciu neodporúčajú, nakoľko mlieko bráni vstrebávaniu účinných látok. Medzi účinky čierneho čaju sa radí ochrana pred srdcovo-cievnymi chorobami či odbúravanie stresu.

Počas prípravy je dôležité dodržiavať dobu lúhovania, ktorá je 2 až 3 min, po jej uplynutí už čaj len horkne a znižuje sa jeho celková účinnosť, vrátane účinku povzbudzujúceho kofeínu.

Zelený čaj je často označovaný ako pravý čaj, pretože jeho účinky ľudstvo pozná už tisíce rokov, zatiaľ čo obľúbený čierny čaj sa začal vyrábať až v polovici 17. storočia. Vďaka jeho príprave je riziko oxidácie účinných látok minimálne a sú mu pripisované rôzne účinky. Pravidelným pitím zelený čaj pomáha v boji s cholesterolom, ale aj ako prevencia kardiovaskulárnych chorôb vďaka bohatému obsahu antioxidantov. Navyše existujú štúdie, ktoré tvrdia, že extrakt zo zeleného čaju pomáha urýchliť chudnutie.

Matcha je veľmi kvalitný druh zeleného čaju, ktorého lístky sú rozdrtené na jemný prášok. Spôsob pestovania a prípravy je veľmi náročný, pretože sa využíva špeciálna tieniaca technika a ovládajú ho len skúsení japonskí farmári. Významný účinok tohto čaju je najmä schopnosť spaľovať jedlo až 4x rýchlejšie než dokáže telo samo.

Oolong je čiastočne fermentovaný, žltozelený čaj tvoriaci  prechod medzi čiernym a zeleným čajom. Jeho chuť sa líši v závislosti od stupňa oxidácie, môže byť sladká a ovocná, ale aj hutná s praženými tónmi či osviežujúca s kvetinovým nádychom.

Biely čaj má najjemnejšiu lahodnú chuť, vďaka čomu ho kedysi pili aj samotní cisári. Obsahuje najmä mladé, nerozvinuté vrcholové púčiky čajovníka. Tie sa vyznačujú nízkym obsahom chlorofylu a kofeínu, zato je však bohatý na antioxidanty, saponíny a triesloviny. Medzi jeho pozitíva patrí prevencia rakoviny a cukrovky.

Autor: Nicole Jantulíková

Alternatívne produkty