Vyskúšajte tahini - chuť arabskej kuchyne

Tahini - čo to je?
Tahini je vlastne sezamové maslo. Vzniká rozomletím lúpaných alebo neolúpaných opražených sezamových semienok. Má ľahko tekutejšiu konzistenciu a obsahuje celý rad prospešných tukov. Skrýva v sebe vysokú dávku železa alebo vápnika, čo sú minerály, ktoré náš organizmus potrebuje.

Kam sa hodí?
Prírodné a neochutené tahini má ľahko horkastú orieškovú príchuť. Vyrába sa z neho napríklad halva (alebo tiež chalva), čo je tahini pasta doplnená o sladidlo a prípadne príchuť. Výsledkom je veľmi chutná a zdravá pochutina. Okrem toho nájde sezamová pasta uplatnenie aj v klasickej kuchyni. Hodí sa ako zvláštna ingrediencia pre úpravu chuti do polievok, do omáčok alebo ako šalátová zálievka. Využiť ho môžete aj v príprave zdravých a napríklad aj nepečených dezertov.

V arabskej kuchyni sa využíva hlavne v kombinácii s pokrmami, ktoré obsahujú cícer. Možno ho pridávať do hummus, čo je pasta z cíceru.

Vďaka tomu, že sa jedná o orieškové maslo, tak sa skvele hodí aj k ovociu. Využitie je teda naozaj univerzálne a rozhodne stojí za to vyskúšať niektoré recepty s touto nutričnou bohatou potravinou, ktorú vaše telo určite ocení.


Vysoký obsah vlákniny a bielkovín robí z tahini skvelú nutričnú záležitosť, ktorú rozhodne stojí za to vyskúšať. Budete až prekvapení na čo všetko sa hodí a ako dokáže ozvláštniť aj obyčajné jedlo. Navyše pomáha s vyrovnaním hladiny cukru v krvi a vďaka vláknine zostanete dlhšie sýti a príliš skoro nepocítite hlad.


Autor: Šárka Stuchlíková

Alternatívne produkty