Vyskúšajte sušené plody moruše

Zabudnuté ovocie
Plody morušovníka môžu na prvý pohľad pripomínať väčšie černice a niektoré majú bielu farbu. Pravdou ale zostáva, že obsahujú väčšie množstvo vitamínov a prospešných látok. Morušovník má svoju domovinu v Číne a do Európy sa prvýkrát dostal pred niekoľkými storočiami. Skôr išlo o pomerne známe a populárne ovocie, ale postupom času sa na neho zabudlo a dnes morušovníky stretneme väčšinou len v parkoch.

Vysoký obsah vitamínov a minerálov
Moruše sú bohaté na vitamín C a ich veľkou prednosťou je veľmi vysoký obsah železa, ktoré sa bežne v ovocí príliš nevyskytuje. V 100 gramoch moruší sa ukrýva približne jedna pätina celkovej odporúčanej dennej dávky železa pre dospelého človeka a jedná sa vynikajúcou potraviny pre všetkých, ktorých trápia chudokrvnosť. Okrem železa sa v moruše skrýva aj veľmi silný antioxidant zvaný resveratrol. Táto látka sa vyskytuje aj v červenom víne a obsahujú jej iba fialové bobule morušovníka. Výskumu dokonca ukázali, že táto látka mala pozitívne účinky proti rakovinové pri testovaní na potkanoch.

Nemusíte pestovať vlastný strom, stačí si zaobstarať sušené
Pestovanie morušovníka síce nie je nič extrémne zložitého a pri správnej starostlivosti by ste sa iste za čas dočkali kvalitnej úrody. Ale stále by to trvalo niekoľko dlhých mesiacov alebo dokonca rokov. A prečo nevyskúšať sušenú pochúťku, ktorá vďaka svojmu prirodzene vyššiemu obsahu fruktózy a glukózy chutí podobne sladko ako hrozienka. Kvalitné sušené plody moruše nie sú dosladzované a tak si naplno môžete vychutnať ich vynikajúcu a špecifickú chuť.

 


Autor: Šárka Stuchlíková

Alternatívne produkty