Vyskúšajte Stéviu - sladidlo budúcnosti

Stévia je prírodné sladidlo bez kalórií. Je sladká a napriek tomu úplne iná ako cukor. Navyše existuje hneď niekoľko dôvodov, prečo radšej zvoliť sladidlo zo stévie ako umelé sladidlá, a to bez ohľadu na to, či ste diabetici alebo skrátka len chcete žiť zdravšie. Stevia sladidlo je k dostaniu v mnohých podobách, z ktorých najvyhľadávanejšie sú tablety, sušené listy, kvapky a prášok.

Zdravé sladidlo
Vedeli ste, že listy Stevia rebaudiana sú až štyridsaťkrát sladšie ako cukor a že stévia prášok je dokonca tristo krát sladší? Aj preto je toľko obľúbené použitie stévie nielen pri sladenie nápojov, ale aj pri príprave pokrmov. Vďaka svojmu zloženiu našla stévia tiež uplatnenie v kozmetike. Obsahuje totiž draslík, horčík, zinok a vitamíny A, B3 a C. Navyše napomáha lepšiemu tráveniu, dodáva organizmu energiu, znižuje chuť na sladké, alkohol aj cigarety a v neposlednom rade pomáha s liečbou kožných ochorení. A pretože možností, ako používať stévii, je skutočne veľa, rozhodne vyskúšajte niektorý z receptov zo stévie. Kým stévia na pečenie sa hodí najmä vo forme prášku, listov či sirupu, k sladeniu nápojov sa najčastejšie používajú tablety alebo kvapky.

Stévia nemá kalórie
Je bez pochýb, že rafinovaný cukor má za príčinu priberaniu. Sacharóza obsahuje veľké množstvo kalórií a v dnešnej dobe je takmer nemožné sa cukru v potravinách vyhnúť. To je dôvod, prečo je stále viac ľudí a hlavne detí obéznych. Našťastie stévia sladidlo nemá žiadne kalórie. Hoci to však nie je produkt určený priamo na chudnutie, jej potenciál je v tejto oblasti obrovský.

Reguluje vysoký krvný tlak
Stévia sladká nie je iba prírodné sladidlo, ale tiež napomáha so znížením krvného tlaku. Juhoamerickí lekári dokonca predpisujú lieky s obsahom stévie na reguláciu tlaku. Rozsiahle štúdie navyše preukázali, že sirup zo stévie ani iný produkt zo stévie nemá vplyv na znižovanie krvného tlaku u zdravých ľudí.

Pomáha chrániť zuby
Nadmerná konzumácia bežného cukru spôsobuje nielen množenie baktérií v ústach, ale aj vznik zubného kazu a tvorbu zubného plaku. Stévia sa však vďaka svojmu zloženiu a účinkom začala pridávať do zubných pást a žuvačiek práve z toho dôvodu, že napomáha zabrániť množeniu baktérií v ústach. Predtým sa bežne v boji so zubným kazom používali takzvané cukrové alkoholy, ktoré ale na rozdiel od stévie majú negatívne účinky, pretože zvyšujú glykemický index a spôsobujú plynatosť.

Sladidlo pre diabetikov
Cukor nie je vhodný pre diabetikov, pretože obsahuje veľké množstvo sacharidov. Aby sa diabetici vyznali v tom, čo môžu alebo nemôžu konzumovať, napomáha im systém zvaný glykemický index (GI). Pokrm s glykemickým indexom pod 50 je v norme. Samozrejme ale platí, že čím nižšie číslo, tým lepšie. Pre vašu predstavu, zatiaľ čo napríklad biely cukor má GI 80 a jablko GI 39, hodnota GI u stévie cukru je 0. Ako ukazujú vedecké výskumy, stévia sladká je zdravotne nezávadná a môže byť bez obáv konzumovaná v primeranom množstve tehotnými a dojčiacimi ženami, deťmi, diabetikov i alergikov.


Autor: Michaela Hynková

Alternatívne produkty