Vláknina

Vláknina je zmesou neškrobových polysacharidov a ďalších látok (celulóza, lignín, vosky, chitín, pektíny, oligosacharidy). Pre ľudské telo je nestráviteľná a nemá takmer žiadnu výživovú hodnotu. Napriek tomu prispieva k zdraviu nášho tela.

Ako je to možné?
Vláknina vstrebáva vodu, viaže na seba cholesterol a pomáha pohybu potravy v tráviacom trakte.

Vláknina môžeme rozdeliť do dvoch skupín:

Vláknina vo vode rozpustná
- absorbuje vodu a napučiava
- znižuje kyslosť žalúdka a spomaľuje jeho vyprázdňovanie
- zmäkčuje obsah žalúdka pri dostatočnom príjme vody (ľahšie vyprázdňovanie)
- ovocie, zelenina, ovos, orechy, strukoviny, skorocel

Vláknina vo vode nerozpustná
- nenapučí
- urýchľuje trávenie a uľahčujú pohyb potravy črevom
- vyplavuje z tela karcinogény, toxíny, cholesterol a žlčové kyseliny
- obilniny, kapustová a koreňová zelenina

Účinky vlákniny
Nedostatok vlákniny môže byť príčinou vzniku cukrovky. Vláknina pomáha znižovať spotrebu inzulínu a spomaľovať vstrebávanie krvného cukru. Prispieva k prevencii napríklad srdcových chorôb, divertikulárnej choroby čreva (rozvoľnenie svaloviny, ktorá je súčasťou steny čreva), rakoviny tráviacej sústavy a žlčových kameňov.

Vláknina a chudnutie
Vláknina nemá žiadnu energetickú hodnotu a navyše v žalúdku napučiava. Vďaka tomu sa pocit hladu dostaví neskôr.

Ktoré potraviny obsahujú vlákninu?

Veľké množstvo vlákniny:
otruby, ovsené vločky, slivkový kompót, hrach, fazuľa, kukurica, banány, celozrnný chlieb, nelúpaná ryža, datle, figy, sušené ovocie, listová zelenina, zemiaky pečené v šupke

Stredná množstvo vlákniny:
orechy, zelená zelenina, jablká, pomaranče, zeler, tmavý chlieb

Nízke množstvo vlákniny:
paradajky, varené zemiaky, grapefruit, lúpaná ryža, šalát, uhorka, biely chlieb

Bez vlákniny:
cukor, vajcia, maslo, syr, mlieko, mäso, ryby

 

Odporúčaná denná dávka vlákniny 25 - 30 g. Príjem vlákniny je u väčšiny ľudí veľmi nedostatočný a na druhú stranu jej nadmerný príjem vedie k nadúvaniu.


Autor: Lenka Libichová

Alternatívne produkty