Varenie bez cukru so Stéviou sladkou

Variť zo Stévie je trošku alchýmia, pretože táto rastlina je naozaj veľmi sladká. Nie je však dôvod sa obávať, ak použijete presné množstvo sladidlá v recepte, tak sa vám pokrm podarí a ešte urobíte niečo pre svoje zdravie. Stévia sladká je prírodná náhrada cukru bez vedľajších účinkov a bez kalórií. Je to ideálne sladidlo pre diabetikov, pre tých ktorí chcú schudnúť, urobiť niečo pre svoje zdravie a vyskúšať niečo nové.

Citrónová limonáda
Suroviny:
2 šálky citrónovej šťavy
2 lyžičky kvapiek Stévia
8 šálok vody
ľad a citrón na ozdobu

Postup:
Suroviny dajte do džbánu, oslaďte Stévioua dobre premiešajte. Pridajte ľad a ozdobte plátkom citrónu.

Poleva na zdobenie perníkov
Suroviny:
2 väčšie vaječné bielky
1 lyžička sladidlá Stévia desen
¼ šálky vody
lyžička citrónovej šťavy
pre tuhšiu konzistenciu môžete pridať lyžičku kukuričného sirupu

Postup:
Ušľahajte vaječné bielky, postupne pridávajte horúcu vodu a ostatné suroviny. Polevu miešajte kým nezhustne.


Stévia cheesecake
Suroviny:
2 šálky celozrnných sušienok bez cukru
6 lyžíc masla
15 kvapiek Stévia extraktu
450 g tvarohu alebo mascarpone
1 vajce
1 lyžička Stévia

Postup:
Sušienky rozdrvte, pridajte zmäknuté maslo a stéviu. Zmes natlačte do tortovej nádoby. Pečte v rúre pri 180 ° C asi 8 minút, potom nechajte vychladnúť. Tvaroh, vajcia a lyžičku prírodného sladidla miešajte v miske kým nevznikne jemná hmota. Všetko naneste na korpus a pečte ďalších 30 minút. Cheesecake môžete ozdobiť rôznym ovocím podľa chuti.


Brownies
Suroviny:
2 lyžičky Stévia sladká
2 šálky hladkej múky
¾ šálky kakaového prášku
½ lyžičky soli
1 prášok do pečiva
1 šálka masla
4 vajcia
2 lyžičky vanilkového cukru
1 šálka kúskov čokolády
1 šálka orechov

Postup:
Rúru predhrejte na 180 ° C. Do misky dajte Stévia cukor spolu s múkou, kakaom, pečiacím práškom a soľou. Rozpustite maslo a zmiešajte ho s vanilkovým cukrom a vajcami. Zmes pridajte k múke a ostatným surovinám a poriadne premiešajte. Nakoniec pridajte kúsky čokolády a orechy. Cesto dajte na menší plech a pečte asi 35 minút.


Autor: Michaela Hynková