Spoznajte silu zázvoru

Pakorene zázvoru sú výborné predovšetkým v zime. Pomáhajú nám prekonať nepríjemné prechladnutie a ďalšie ťažkosti. V našich končinách sa jedná o pomerne rozšírenú potravinu. Napriek tomu by som rada pripomenula predovšetkým jeho liečivé účinky.

Zázvor má pôvod siahajúce ďaleko do histórie. Rastlina pochádza z Číny a nazýva sa zázvorovník lekársky (Zingiber officinale). Je približne meter dlhá a pestuje sa predovšetkým pre svoje odnože ( "podzemné stonky").

Zázvor je nevyhnutnou súčasťou takmer každej kuchyne. Využíva sa na dochutenie najrôznejších jedál, ktorým tak dodáva správny šmrnc a špecifickú chuť.

Svoje uplatnenie si zázvor našiel v liečbe a prevencii niektorých ochorení.

Liečivé účinky
Zázvor má svoje významné miesto v prírodnej medicíne. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, E a veľké množstvo minerálnych látok (draslík, vápnik, selén, zinok, mangán, železo a síra).

Medzi najznámejšie účinky zázvoru patrí predovšetkým prevencia a pomoc pri liečbe prechladnutia. Zázvor celkovo zahrieva telo, podporuje náš cievny systém, potláča horúčky a pomáha očistiť dýchacie cesty.

Ďalšími účinkami zázvoru je podpora trávenia. Pomáha potlačiť závraty a zvracanie. Je vhodný napríklad pri ranných nevoľnostiach pri tehotenstve alebo pri celkovej nevoľnosti vyvolanej chemoterapiou.

Priaznivo pôsobí na činnosť srdca, krvný obeh a celkovo znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Má detoxikačné účinky.

Zázvorový čaj
1) Olúpeme 1 - 2 cm zázvorového pakoreňa (záleží na veľkosti).
2) Nakrájame na tenké plátky.
3) Zalejeme horúcou vodou.
4) Približne 5 minút necháme lúhovať.
5) K čaju sa hodia med alebo šťava z citróna.

Vyskúšajte tiež zázvorový sirup, zázvorovo-ananásový sirup alebo zázvorové cukríky s limetkou alebo pomarančom.


Autor: Lenka Libichová

Alternatívne produkty