RAW strava: 1. diel: Čo to vlastne znamená?

Keď sa človek rozhodne zmeniť svoj životný štýl, zvyčajne to robí preto, aby sa zbavil nejakých tých prebytočných kilogramov, alebo aby doprial svojmu organizmu trochu toho zdravia. Bohužiaľ výsledkom zmeny životného štýlu sú často diéty, ktoré aj tí najodolnejší jedinci postupom času privádza k šialenstvu (kto by tiež chcel mať stále hlad, že?). A tak ľudia pátrajú a hľadajú a snažia sa vymyslieť čo najlepší spôsob, ako dodať organizmu dostatočné množstvo energie, čo najmenej tuku a zároveň všetky živiny, ktoré sú pre chod ľudského organizmu nevyhnutné. A tak vznikla RAW strava.

Možno trochu kontroverzné, možno až príliš alternatívne a s vysokou pravdepodobnosťou nevhodná pre mnoho z nás. Jedno sa jej ale nedá uprieť. Je rozhodne zaujímavá.

RAW stravovanie, čiže vitariánstva, spočíva v konzumácii potravín, ktoré sú surové, alebo ktoré prešli tepelnou úpravou pri maximálnej teplote 45 ° C. Všetka príprava jedál prebieha mixovaním, sušením alebo klíčením, a napriek tomu dokážu vyzerať natoľko chutne, že by sa do nich s radosťou zahryzol aj zarytý rezňožrút. Surová strava dodáva telu obrovské množstvo vitamínov a enzýmov, ktoré sú veľmi dôležité pre správne trávenie a čím lepšie žalúdok trávi, tým ľahšie sa do organizmu vstrebávajú živiny. Dochádza tiež k vylučání nepotrebného a z toho vyplýva, že surová strava je skvelým prostriedkom na dlhodobú detoxikáciu organizmu a udržanie optimálnej telesnej váhy bez zbytočného hladovania.

Vitariánstvo ale nie je len iný spôsob stravovania. Je to iný životný štýl. Zatiaľ čo bežný smrteľník pri zostavovaní novej kuchyne premýšľa nad najpraktickejším umiestnením sporáku, vitarián vyberá tú najlepšiu sušičku potravín. V zimnom období, kedy pri teplotách okolo nuly človek nedokáže myslieť na nič iné ako na šálku horúceho čaju, si možno hovorí, že vitariáni čaká doma iba miska plná ovocia nevalnej kvality. Vedeli ste ale, že aj RAW stravník si môže pochutnať napríklad na čokoláde, polievke, či pizzi? Možno je to trend modernej doby, ktorý odíde rovnako rýchlo, ako prišiel, a možno je to nový štýl života, ktorý zotrvá po dlhé roky. Tak ako tak je to zaujímavá téma, o ktorom sa bude ešte veľa hovoriť.

Autor: Kateřina Dobešová

Alternatívne produkty