PURYA! Proteínová večera

Prísady na 2 porcie:
4 veľké zemiaky (600 g)
2 polievkové lyžice PUR YA! slnečnicového proteínu
2 strúčiky cesnaku
2 polievkové lyžice olivového oleja
2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
¼ polievkové lyžice himalájskej soli (alebo obyčajná soľ)
8-10 polievkových lyžíc neoslazeného sójového nápoja / ryžového nápoje / ovseného nápoja


Marinované tofu:
200 g tofu
2 polievkové lyžice sójovej omáčky
2 polievkové lyžice olivového oleja
1 malá čili paprička (podľa chuti)
2 strúčiky cesnaku (vylisovaný)
2 cm čerstvého zázvoru (nastrúhaný)
1 polievková lyžica datlového / javorového sirupu / trstinový cukor
4 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy
1-2 polievkové lyžice sušeného, ​​alebo čerstvého tymianu


Ostatné prísady:
200 g zelených fazuliek
klíčky
opražené slnečnicové semienka
valeriánku
cca. 60 g kukuričnej, alebo cizrnové múky na obalenie
olej na vyprážanie

Príprava:
Aby bolo tofu pekne marinované, pripravte ho deň vopred. Zmiešajte prísady na marinádu do nízkej miske. Rozrobte tofu z obalu a zabaľte ho do papiera na pečenie. Položte zabalené tofu na tanier a zaťažte ho, aby z neho vytiekla prebytočná voda. Odstráňte papier, rozkrojte tofu na 2 plátky a ponorte ich do misky s marinádou. Misku zamiesiť a uložte do chladničky, najlepšie do druhého dňa. Zatraste s miskou, aby sa tofu rovnomerne marinovalo.

Zemiaky varte v šupke cca. 20 minút. Po cca. 10 minútach môžete pridať zelené fazuľky a variť je spoločne ešte cca. 15 minút. Keď bude všetko uvarené, odlejte vodu, fazuľky udržujte teplé a zemiaky nechajte vychladnúť. Až zemiaky trochu vychladnú, roztlačte je. Potom je rozmixujte s ostatnými prísadami a odstavte ich..

Rozpáľte panvicu a opražte slnečnicové semienka, kým trochu nezhnednú. Rozpáľte na panvici 2 polievkové lyžice oleja. Medzitým obaľte plátky tofu v múke a potom opečte po oboch stranách na panvici, dokiaľ nebudú obe strany zlatisto hnedé. Hotové tofu vyberte z panvice a nechajte olej trochu odkvapkať.

Teraz môžete servírovať na tanier. Začnite so zemiakovou kašou, potom položte plátok tofu a naň zelenej fazuľky, klíčky, šalát a opražené slnečnicové semienka.


Autor: Patricie Pátková