Niečo o medu

Med - známy produkt včiel, ale nemusí byť vytváraný iba ich činnosťou. Na jeho vzniku sa môžu podieľať aj rôzne druhy vošiek, ktoré produkujú sladkú medovicu. Tá je potom včelami zbieraná a konečným produktom týchto dvoch organizmov je med medovicový alebo tiež tzv. lesný.

Každý druh medu má okrem farby aj trochu iné zloženie. Kvetový, ktorý je vytváraný z nektáru (cukrový roztok vznikajúce v nektáriích rastlín - tzv. medníka) je svetlejší, rýchlejšie kryštalizuje (nie cukornatí, ako je často uvádzané). Má aj trochu iné zloženie čo sa týka pomeru glukózy a fruktózy obsahu minerálnych látok a i. Jeho vlastnosti sú závislé na druhu rastlín na ktorých bol zbieraný.

Napríklad repkový (z repky olejnej) je veľmi svetlý a kryštalizuje takmer v rádoch dní. Svetlý med je aj agátový (agát biely), ale kryštalizuje veľmi pomaly. Tmavší med je napr. z líp (lipa srdcovitá i.) Okrem vody a cukru obsahuje každý správny med ešte desiatky ďalších látok (peľové zrná, baktérie mliečneho kvasenia, hormóny), ktoré sú v malom množstve, ale majú biologický význam.

Čo je rozhodujúce pre zákazníka je kvalita medu. Tej môžu dosahovať všetky druhy medu. Hodnotí sa obsah vody v mede (maximálne do 20%, ale môže byť aj podstatne nižšia - napríklad 15%), chuťové, optické, aromatické a ďalšie vlastnosti medu. V medu by sa nemali nachádzať antibiotiká (v ČR sú zakázané), pesticídy, zvyšky cukrového roztoku zo zimných zásob atď. Kvalitu medu tak určuje predovšetkým zodpovedný včelár, ktorý dodržiava zásady hygieny chovu, často obmieňa nielen deliacej plochy z vosku, ale tiež úle, dodržiava správnej termíny dodania cukrových zásob, liečby. To všetko je časovo i finančne náročné. Z tohto dôvodu bude dobrých včelárov a kvalitného medu vždy nedostatok.



Autor: Mgr. Martin Vojta

Alternatívne produkty