Nie je olej ako olej

Aký olej zvoliť?
Otázku, ktorú si musíte pred kúpou a najmä pred samotným použitím oleja položiť je, na čo konkrétne ho budete používať. To, že každý olej nie je vhodný, ako pre studenú, tak teplú kuchyňu, ste už určite niekde začuli. Keď sa na to pozrieme z výživového hľadiska, rastlinné oleje sú zdrojom dôležitých mastných kyselín.

Čo sa týka výroby rastlinných olejov, tá je vykonávaná lisovanie najrôznejších druhov bobúľ, orechov a semien. Medzi najznámejšie a najpoužívanejšie druhy patrí olej slnečnicový, repkový či dnes veľmi populárny olivový, ale zabúdať by sa tiež nemalo na vynikajúci ľanový, hľuzovkový, tekvicový či sezamový. Zoznam všetkých druhov olejov by bol však ešte oveľa dlhší.

Extra panenský alebo rafinovaný olej?
Rastlinné oleje sa všeobecne delia do dvoch skupín - extra panenské oleje a rafinované oleje. Ak hľadáte olej pre prípravu studených pokrmov, siahnite po extra panenskom oleji, ktorý je vyrábaný lisovaním celých plodov za studena. To umožňuje, aby si zachoval všetky minerálne látky, vitamíny a toľko charakteristickú arómu. K príprave tepelnej upravených pokrmov sú vhodné rafinované oleje, pretože tie sú vyrábané lisovaním za vysokých teplôt s použitím chemických rozpúšťadiel. Vďaka tejto forme výroby sú oleje trvanlivé, avšak bez špecifickej chuti i vône.

Myslite na svoje zdravie
Ak sa budeme baviť o zdravej výžive a pozitívnom vplyve na náš organizmus, asi zostaneme len pri extra panenských olejov, ktoré používame v studenej kuchyni, a to či do šalátov, cestovín či polievok. V prípade, že sa predsa len rozhodnete vyprážať, vyberte repkový olej. Ten má v porovnaní s inými druhmi rastlinných olejov najnižší obsah nasýtených mastných kyselín a zároveň vysoký podiel mononenasýtených mastných kyselín, ktoré sú pre naše telo veľmi prospešné.


Autor: Kateřina Doul

Alternatívne produkty