Náhrady cukru pre zdravšie vianočné cukrovinky

Blíži sa čas Vianoc a to znamená veľa dobrého jedla a chutné cukrovinky. Vianočné pečivo býva veľmi sladké a obsahuje veľké množstvo cukru, čo vedie k tomu, že po sviatkoch väčšinou vážime o niekoľko kíl viac. Lenže na druhú stranu kto má všetkým tým pochúťkam odolať? Pre zníženie rizika, že výrazne priberiete na hmotnosti stačí ísť na pečenie vianočného pečiva chytro. Namiesto cukru používajte náhrady, ktoré sú nielen zdravšie, ale tiež obsahujú menej kalórií. A o aké náhrady sa jedná?

 

Trstinový cukor
Jedná sa o typickú a veľmi často využívanú náhradu klasického bieleho repného cukru. Hlavná výhoda spočíva v tom, že trstinový cukor obsahuje dôležité minerálne látky. Má aj veľmi príjemnú ľahko medovú vôňu a jemnú karamelovú chuť. Pri pečení sa používa rovnaké množstvo, ktoré je uvedené v recepte.

 

Kokosový cukor
Veľkou prednosťou kokosového cukru je jeho nízky glykemický index. Ide o zosúladenie, ktoré má menšie množstvo energie a cukor sa do krvi uvoľňuje postupne. Je to veľmi zdravé sladidlo vynikajúcej chuti, ktoré dodá každému pečivu naprosto jedinečnú chuť a navyše budete mať dobrý pocit, že vlastne nejde o nič príliš nezdravého.

 

Sirup z agáve
Agávový sirup sa získava zo sukulentnej rastliny, ktorá vo svojich listoch obsahuje vysoké množstvo prírodných cukrov. Sladidlá zložkou je inulín, ktorý nevyvoláva produkciu inzulínu. Znamená to, že sa jedná o sladidlo vhodné pre diabetikov alebo pre osoby, ktoré sa snažia dodržiavať zásady zdravého života. Vďaka vysokej sladivosti stačí ako náhrada klasického cukru iba polovičné množstvo.

 

Stévia
Stévia je dokonalým prírodným sladidlom, ktoré neobsahuje žiadne kalórie. Nezvyšuje hladinu cukru v krvi, hodí sa pre diabetikov a pre všetkých, ktorí držia redukčnú diétu. Obsiahnuté látky sú až 250x sladšie než klasický repný cukor a okrem neuveriteľných sladidiel vlastností má stévia aj pozitívne účinky na naše telo. Pomáha tráveniu, stabilizuje hladinu krvného cukru, znižuje únavu, zvyšuje mozgovú činnosť a preukázané boli aj jej schopnosti predchádzať zápalu ďasien a zubného kazu. Vyskytuje sa v práškovej alebo kvapalnej forme a pri pečení dajte takú alternatívu k množstvo cukru podľa prepočtu, ktorý býva uvádzaný na balení.




Autor: Šárka Stuchlíková

Alternatívne produkty