Máte radi brusnice?

Brusnica je malá červená guľôčka plná zdravia. Skrýva v sebe značné množstvo karotenoidov (provitamínu A), vitamínov rady B, vitamínu C a minerálnych látok (vápnik, draslík, železo, sodík, chróm, nikel a jód). Hojne sa využíva na dochutenie niektorých pokrmov. Niekedy však zabúdame, že predovšetkým lieči.

Brusnice slúžia ako prevencia vzniku chrípky a prechladnutia. Sú nazývané ako prírodné antibiotikum. Obsahujú totiž látky, ktoré zabraňujú usadzovaniu baktérií na slizniciach. Ďalej sa uplatňujú v prevencii vzniku žalúdočných vredov, ktoré môžu viesť až k rakovine žalúdka.

Asi najznámejšou je využitie brusníc ako lieku je pri liečbe infekcií močových ciest. Látky obsiahnuté v týchto bobuliach znižujú pH moču a tým údajne znepríjemňujú prostredie baktériám, ktoré by sa tu inak mohli usadiť a spokojne množiť. Ak máte vážne problémy s opakovanými zápalmi močových ciest, radšej konzumujte brusnice preventívne.

Výrobky z brusníc môžeme konzumovať v rámci prevencie i dlhodobo. Neboli popísané žiadne závažné vedľajšie účinky, ktoré by obmedzovali dobu ich konzumácie. Navyše nebol pozorovaný ani podstatný rozdiel liečivých schopností čerstvých plodov, brusnicového džúsu, brusnicových koncentrátov alebo tabliet.

Brusnice sú plody brusnice brusinky. Niekedy sa jej hovorí aj kalina alebo červená čučoriedka. Brusnice sú u nás chránenou rastlinou, ktorá sa nevyskytuje príliš často v prírode. Táto rastlina pochádza z Ameriky, kde sa stala pre domorodé obyvateľstvo pokrmom a súčasne tiež liekom.

Brusnice sú v dnešnej dobe využívané predovšetkým ako príloha k mäsu alebo iným pokrmom. Častejšie sa stretneme so spracovanými plody. Surové brusnice sú totiž pomerne trpké. Z brusníc sa vyrába napríklad šťavy, zaváraniny alebo sirupy.


Autor: Lenka Libichová

Alternatívne produkty