Kvalitná čokoláda je dobrá a dokonca zdraviu prospešná

Kakaové bôby - plody Bohov
Čokoláda je vyrábaná z kakaového masla a kakaa, čo sú ingrediencie, ktoré sa získavajú z plodov kakaovníkov. Tieto plody sa nazývajú kakaové bôby a jedná sa o jednu z najvýživnejších a najzdravších potravín na svete. Obsahujú obrovské množstvo antioxidantov a ďalších látok, ktoré sú prospešné pre zdravie nášho organizmu.

Čokoláda pre lepší výkon
Kvalitná čokoláda s vysokým obsahom kakaa v sebe skrýva stimulačné účinky. Obsahuje látky na podobnej báze, ako kofeín a pomáha zvýšiť energiu, zbaviť sa depresie, ale existujú aj tvrdenia, že ide o účinné afrodiziakum.

Pocit šťastia
Konzumácia čokolády spúšťa v našom tele reakcie, ktoré vedú k tomu, že sa do krvi začnú vyplavovať hormóny šťastia, ktoré pôsobia na náš mozog. Čokoláda dokáže pomôcť v boji proti zlej nálade a vďaka zvyšovaniu hladiny serotonínu sa hodí napríklad v zime alebo v čase, keď dochádza k zmene ročného obdobia a naše telo je náchylné na výkyvy nálady.

Silný prírodný antioxidant
Čokoláda v sebe skrýva veľké množstvo látok, ktoré sa označujú ako flavonoidy a pôsobia ako veľmi silné antioxidačné látky. Tieto látky znižujú počet voľných radikálov, ktoré sú príčinou rýchlejšieho starnutia organizmu.

Zníženie krvného tlaku
Ďalšími skvelými účinkami kvalitnej čokolády je to, že dokáže znížiť krvný tlak a pomáha rozšírenie ciev v tele. Podieľa sa tiež na regulácii a znižovanie hladiny zlého LDL cholesterolu a podporuje vzrast hladiny dobrého HDL cholesterolu.

Konzumujte s rozumom
Čokoláda je síce zdravá, ale vďaka výrobe, kedy sú pridávané ďalšie tuky alebo cukry sa odporúča konzumovať tu skutočne kvalitnú s vysokým podielom kakaa. Platí, že nie je dobré zjesť príliš veľké množstvo a je lepšie dať si každý deň jeden štvorček horkej kvalitnej čokolády, než zjesť celú tabuľku mliečnej čokolády s nízkym obsahom kakaa a naopak vysokým obsahom cukrov a nezdravých tukov.



Autor: Šárka Stuchlíková

Alternatívne produkty