Kúzlo tekvicového oleja

Symbolom jesene je bezpochyby tekvica. Tekvica sa dá využiť na mnoho spôsobov. Jedným z nich je výroba tekvicového oleja. Tekvicový olej sa získava lisovaním tekvicových semienok. Je to zdravá a predovšetkým vynikajúca prísada do najrôznejších pokrmov. Svoje miesto si tekvicový olej získal aj v oblasti kozmetiky.

Tekvicový olej sa používa prevažne v studenej kuchyni (šaláty, cestoviny, syry, nátierky, zemiakové prílohy). Má príjemnú orieškovú chuť a dá sa použiť aj k sladkým pokrmom.

Tekvicový olej má antioxidačné účinky vďaka vysokému obsahu práve prírodných antioxidantov. Pomáha tak bojovať proti nežiaducemu starnutiu. Tekvicový olej obsahuje napríklad vitamín E, A a vitamín C. Nájdete v ňom tiež selén, zinok a mnoho ďalších minerálnych látok.

Nechýbajú ani fytosteroly. Fytosteroly pomáhajú brániť naše telo pred vznikom najrôznejších civilizačných chorôb. Ďalej sa využíva pri problémoch s prostatou alebo pri menopauze. Esenciálne mastné kyseliny sú tiež súčasťou tekvicového oleja. Sú nielen dôležité pre správnu funkciu organizmu, ale produkujú tiež prostaglandíny. Prostaglandíny majú protizápalové účinky, regulujú činnosť srdca a krvný tlak.

Nielen vďaka vynikajúcej chuti a dobrému vplyvu na naše zdravie si tekvicový olej získal veľkú priazeň. Je to tiež lektvar pre dobrú náladu. Tekvicové semienka obsahujú vysoké percento aminokyseliny tryptofánu. Z tryptofánu potom vzniká napríklad serotonín. Jeho nedostatok je zdrojom zlej nálady, depresie, podráždenosti, agresivity a problémy so spánkom.

Vďaka vysokému obsahu vitamínu E má blahodarné účinky aj na našu pleť a vlasy.

Tekvicový olej pochádza zo Štajerska. Má tam veľkú tradíciu. Prvé semienka štajerskej tekvice sa tam začali lisovať už v 18. storočí a dodnes je tekvicový olej považovaný za vyhlásenú štajerskú špecialitu.



Autor: Lenka Libichová

Alternatívne produkty