Jedzte arašidy! Sú zdravé a znižujú cholesterol

Niečo málo o arašidoch
Aby sme si arašidy viac priblížili, je treba povedať, že sa jedná o plody podzemnice olejnej. Z toho vyplýva, že búrske orechy nie sú vlastne orechy ale strukovina. Aj z tohto dôvodu sú preto často prirovnávané k fazuli.

Vedeli ste, že svoju špecifickú chuť získavajú až keď pražením? A tušili ste, že prvé arašidové maslo bolo do USA dovezené domorodými Mexičanmi, ktorí ho pôvodne používali ako liek a až neskôr bolo používané aj na prípravu pokrmov?

Prekvapivé výhody
Zaujímavosťou bezpochyby je, že hoci viac ako polovicu arašidov tvoria tuky a sú tak naozajstnou kalorickou bombou, dlhodobé výskumy dokazujú, že pravidelná konzumácia arašidov má pozitívny vplyv na znižovanie hladiny cholesterolu v tele. Búrske oriešky totiž obsahujú tuky, ktoré naše telo potrebuje. A či to s nimi nijako nepreháňame, budú pre váš organizmus veľmi prospešné.

V prípade, že radi maškrtíte, určite vyskúšajte arašidové maslo! Pokiaľ ho zaradíte do vaších raňajok, pomôžete si tak počas dňa udržať optimálnu hladinu cukru v krvi.

Obsahujú dôležité vitamíny a minerálne látky
Aj napriek výhod, ktoré sme spomenuli, nezabudnite, že búrske oriešky obsahujú väčšie množstvo tukov. Avšak ide o tuky, ktoré naše telo potrebuje. Ak arašidy konzumujete v rozumnej miere, sú pre vaše telo veľmi prínosné.

V neposlednom rade treba spomenúť, že arašidy lúpané obsahujú množstvo pre telo dôležitých živín, ktoré podporujú činnosť mozgu, krvotvorbu a látkovú premenu. Okrem sacharidov, tukov a proteínov dodávajú nášmu telu taktiež vitamíny skupiny B, C, E a minerálne látky ako vápnik, draslík a horčík. Prítomnosť vitamínu B3 navyše napomáha podporovať činnosť mozgu a posilniť našu pamäť.


Autor: Kateřina Doul

Alternatívne produkty