Je arašidové maslo zdravé?

 

Niektorí z vás možno už zaradili arašidové maslo do zoznamu svojich obľúbených potravín, iní ho možno ešte nikdy neochutnali.

Arašidové maslo má svoj pôvod v Amerike a v anglicky hovoriacich krajinách je veľmi rozšírené. Pripravuje sa zo zomletých arašidov. Má špecifickú chuť – niekomu nezachutí, iní naň nedajú dopustiť. Občas vám môže spôsobiť pocit sucha v ústach a chutí ako pražené oriešky. Určite sa ho však oplatí vyskúšať!

Ako je na tom arašidové maslo po stránke nutričnej hodnoty? Je to potravina bohatá na tuky. Sú to však nenasýtené tuky rastlinného pôvodu, preto je arašidový krém zdravší ako bežné maslo vyrobené z mlieka. Arašidové maslo je veľmi zdravé a výživné a neobsahuje zďaleka len tuky. Je to i výborný zdroj bielkovín. 100 gramov arašidového masla má energetickú hodnotu približne 2500 kJ. Obsahuje vitamín E potrebný na správnu činnosť nervov, vitamíny B1 a B3, koenzým Q10, kyselinu listovú, horčík a fosfor.

Vedecké výskumy navyše dokázali, že pravidelná konzumácia menšieho množstva arašidového masla účinkuje preventívne proti infarktu a kardiovaskulárnym chorobám. Súvisí to s tým, že má vysoký obsah nenasýtených tukov.

Ak sa chystáte v lete na turistiku na hory, skúste si do batoha pribaliť pohár arašidovej nátierky – dodá vám potrebnú energiu a výživu, zdravo vás zasýti a je trvanlivá, vydrží čerstvá i v teplom počasí! Odporúčame vyskúšať chutný variant arašidového masla – BIO arašidové maslo bez soli od holandského výrobcu Smaakt. Ide o lahodnú pochúťku vyrobenú z arašidov v BIO kvalite. Krémová konzistencia umožňuje ľahké rozotieranie na akýkoľvek druh pečiva.

Nevýhodou arašidového masla je, že je veľmi kalorické, a preto nie je vhodné na redukčnú diétu. Pozor by si mali dávať i alergici, arašidy sú totiž častým alergénom.

Ak však nemáte problém s nadváhou a netrpíte alergiou, tak si arašidové maslo pokojne môžete dopriať každý deň! Odporúča sa jedna polievková lyžica arašidového masla denne, ale nezhrešíte, aj keď si tých lyžíc  doprajete niekedy viac.

Dobrú chuť!

Autor: Beáta Rampáková

Alternatívne produkty