Ghí – elixír života

Jedná sa o prečistené maslo. Hoci sa ghí pripravuje práve z masla, jeho vlastnosti sú odlišné a výrazne lepšie. Ghí je považované podľa Ajurvédkého učenia za veľmi dôležitú súčasť potravy. Prispieva k správnemu tráveniu, zdravému vzhľadu a duševnej rovnováhe.

Ghí (ghee) vyvažuje obsah žalúdočných kyselín a udržiava prostredie žalúdka v rovnováhe. Má hojivé schopnosti. Na rozdiel od masla pomáha znižovať hladinu cholesterolu. Využíva sa aj napríklad pri popáleniach kože alebo zabraňuje vzniku nepríjemných jaziev. Ďalej podporuje učenie, pamäť a spomínanie. Zvyšuje kvalitu mužského semena a ženských vajíčok, čo vedie k lepšiemu vývoju plodu.

Z vitamínov obsahuje vitamín A, B3 a vitamín E.

Ghí je veľmi vhodné pre varenie alebo vyprážanie. Po stáročia sa využíva v indickej kuchyni a tiež u nás! Niektorí z Vás si možno pamätajú na topené maslo, ktoré má oproti obyčajnému maslu oveľa dlhšiu trvanlivosť. Topené maslo z našich domácností takmer vymizlo. Avšak v dnešnej dobe jeho sláva začína opäť stúpať.

vyšší bod zápalnosti, preto ho nie je ľahké prepáliť za vzniku nezdravých látok, ktoré by mohli ohroziť naše zdravie. Ak odmietate smažiť na masti kvôli nepríjemnému zápachu alebo z iných dôvodov, a zároveň nechcete používať rastlinné oleje, ktoré sa rýchlo prepália, je pre Vás ghí ideálnym riešením. Naviac má príjemnú orieškovú chuť.

Ghí a Ajurvéda
Ajurvéda je najstarší medicínsky systém, z ktorého vychádza predovšetkým čínska medicína. Je to komplexná veda o správnom a zdravom živote a dlhovekosti. Ghí je súčasťou ájurvédského bylinného systému a je považované za elixír života.



Autor: Lenka Libichová

Alternatívne produkty