Čo jesť pri antibiotikách?

Hlavne neprestať jesť!

Pri chorobe je nutné byť v pokoji. Ideálne ležať v posteli a vynechať fyzickú aktivitu. To môže viesť k tomu, že máme pocit, že by sme mali jesť naozaj minimálne, aby sme snáď nepribrala alebo niečo také. Samozrejme, že pri chorobe niekedy skutočne nie je chuť do jedla, ale aj napriek tomu by sme nemali zabúdať na dostatočný prísun živín, minerálov a vitamínov. Naše telo pre boj s baktériami alebo vírusmi vynakladá veľké úsilie a potrebuje energiu pre tvorbu potrebných protilátok. Preto je odopieranie stravy a hladovanie jedna z najhorších vecí, ktoré môžete urobiť.

Pestrá strava bohatá na zeleninu a ovocie

Aj keď nemáte chuť do jedla, skúste sa prehovoriť. Uvidíte, že vaše telo sa vám odmení a dokáže s chorobou bojovať oveľa lepšie, než v prípade, keď by energia chýbala. Antibiotiká pomáhajú našim bunkám vytvárať správne protilátky alebo sa priamo podieľali na ničení nebezpečných baktérií. Na všetky tieto činnosti potrebujeme energiu. Esenciálne metabolity, ktoré si naše telo samo nedokáže vytvoriť teda musíme prijmúť v potrave. Ak sa tak nestane, boj s chorobou sa predĺži a vo výsledku nemusí byť príliš úspešný. Nezabúdajte pravidelne, pokojne v menších porciách prijímať čerstvé ovocie a zeleninu. Vhodné sú jablká, lesné plody, hrušky, banány, avokádo. Zo zeleniny je to napríklad mrkva, brokolica (obsahuje veľa vitamínu C), karfiol, uhorka (hydratuje, čo pomáha pri horúčkach), cuketa, reďkovka, zeler, červená repa a ďalšie. Zeleninu je dobré tepelne upraviť v pare, aby bolo pre naše telo jednoduchšie ju stráviť a vziať si potrebné živiny. Ďalšie minerály a dôležité látky môžete doplniť napríklad z chia semienok.

K niektorým antibiotikám nie je vhodné konzumovať citrusy alebo mliečne výrobky

Naopak s užívaním niektorých antibiotík sa spájajú aj obmedzenia, ktoré nám hovoria, čo by sme mali z jedálnička vynechať. Jedná sa napríklad o citrusy a ďalšie veľmi kyslé ovocie, po ktorom by mohli v kombinácii s látkami obsiahnutými v antibiotikách vzniknúť vyrážky. Citrusy sú však bohaté na vitamíny, a preto je zaraďte hneď, ako skončíte s užívaním antibiotík. Niekedy je dobré vynechať aj mliečne výrobky. Vápnik v nich obsiahnutý by totiž mohol viazať účinnú látku z antibiotík a zabraňovať správnemu pôsobeniu. Na konkrétne obmedzenia a presné odporúčania sa vždy opýtajte svojho lekára alebo lekárnika, prípadne si preštudujte príbalový leták!

Autor: Šárka Stuchlíková