Ako spracovať rakytník

Strom rakytník má tenké strieborné listy a šťavnaté oranžové bobule. Je to prírodný zázrak plný vitamínov a antioxidantov. Obsahuje Omega 3-6-7-9 esenciálne mastné kyseliny a je značne využívaný v kozmetike. Niekedy sa mu hovorí sibírsky ananás.

Rakytníkový olej:
Bobule rakytníka nasypte do odšťavovača. Vytlačenú šťavu prelejte do pohára a nechajte niekoľko dní vylúhovať a občas ju premiešajte. Do zmesi môžete priliať malé množstvo rastlinného oleja. Asi po týždni olej preceďte a nalejte do tmavej nádoby. Skladujte v chladničke. Takto vyrobený olej je vynikajúci na ošetrenie poškodených vlasov a na slnkom spálenú pokožku. Lyžička oleja vie zmierniť žalúdočné ťažkosti, lieči anémiu, hemoroidy a zápal ústnej dutiny. Olej môžete pridať do pleťových krémov a masiek.

Rakytníkový sirup:
Z plodov rakytníka vytlačte šťavu, oslaďte Steviou alebo Bio Agáva sirupom a prelejte do tmavej pohára. Sirup spotrebujte v priebehu niekoľkých dní. Jeho životnosť možno predĺžiť pasterizáciou. Sirup sa konzumuje samotný, pridáva sa do nápojov, dezertov a jogurtov.

Domáca rakytníková horčica s medom
Suroviny:
6 lyžíc čiernych horčičných semienok
½ šálky horčičného prášku
2 lyžičky soli
¼ šálky vychladeného bieleho vína
¼ šálky studenej vody
3 lyžice medu
3 lyžice rakytníkovej šťavy

Postup:
Horčičné semienka rozdrvte v mažiari, potom ich nasypte do misky a premiešajte s ostatnými surovinami. Ostrú chuť zmiernite trochou horúcej vody. Hotovú zmes dajte do pohára a nechajte jeden deň uležať. Skladujte v chladničke.

Rakytníková marmeláda s jablkom
Suroviny:
900 g rakytníka rešetliakového
2 kg olúpaných a nakrájaných jabĺk
100 g hnedého cukru
5 g Stévia sladidlá

Postup:
Bobule spolu s vodou a jablkami varte asi 15 minút na miernom plameni, kým jablká nezmäknú. Pridajte stevie s cukrom a poriadne premiešajte. Zvýšte plameň a varte ďalších 20 minút. Marmeládu rýchlo nalejte do teplých sterilných pohárov a poriadne utiahnite uzáver. Poháre otočte dnom nahor, prikryte je dekou a nechajte vychladnúť.


Vitamínové smoothie
Suroviny:
2 banány
2 pomaranče
½ šálky rakytníkovej šťavy
šálku vody
ľad

Postup:
Banány, pomaranče, rakytníkovú šťavu, vodu a ľad rozmixujte.Tím získate skvelé smoothie plné vitamínu C.


Rýchle muffiny na raňajky
Suroviny:
1 šálka mlieka
1 lyžice citrónovej šťavy
1 veľké vajce
1 jablko nakrájané na kocky
¼ šálky hrubej múky
1 šálka hladkej múky
1 šálka bobúľ rakytníka
1 šálka varenej quinoa (vychladené)
2 lyžičky kypriaceho prášku
½ šálky cukru
½ lyžičky soli
1 lyžička vanilkového cukru
2 lyžice rastlinného oleja
2 lyžice Agáve sirupu

Postup:
Rúru predhrejte na 200 ºC a plech na muffiny vyskladajte papierovými košíčkami. Vo veľkej miske zmiešajte obe múky, cukor, vanilkový cukor, kypriaci prášok a soľ. Do inej nádoby dajte mlieko citrónovú šťavu, olej, vajce a Quin. Potom prelejte k suchým surovinám spolu s rakytníkom, jablkom a Agáva sirupom a poriadne premiešajte. Zmes nalejte na pripravený plech a pečte dozlata asi 20 minút. Stred muffinov môžete otestovať špajlí. Po upečení nechajte vychladnúť a môžete podávať.



Autor: Michaela Hynková

Alternatívne produkty