Abeceda prísad elixíru zdravia - časť tretia M - R

Maca- jedna z najodolnejších rastlín na svete, ktorá rastie vo vysokohorských oblastiach peruánskych Ánd. Pre svoje účinky je na trhu známa ako ženšen z Peru. Priaznivo stimuluje žľazy s vnútorným vyučovaním, vrátane pohlavných, preto je považovaná aj za stimulant mužskéholibida. Maca je tiež bohatým zdrojom energie.

Mango - ovocie s provitamínovým zložením. Obsiahnutý beta- karotén chráni pokožku pred škodlivými vplyvmi UV žiarenia a je prekurzorom vitamínu A, ktorý je nevyhnutný pre zdravý zrak. Vďaka pyridoxínu, vitamínu B6, pôsobí mango proti stresu, nespavosti a psychickej únave. Mango je tiež hojne využívané v kozmetike pre svoje hydratačné a vodu regulujúce účinky.

Mangosteen- po slovensky Mangostan alebo Mangostana lahodná. Pri jej pestovaní nie sú potrebné pesticídy ani iné chemikálie, pretože vnútorná časť plodov obsahuje xantony a taníny, ktoré spôsobujú trpkú chuť, a tým odrádzajú škodcov. Kráľovná ovocia, ako Mangostanu mnohí prezývajú,je  najbohatším zdrojom na svete práve spomenutých xantonov. Xantony sú silné, biologicky aktívne antioxidanty, ktoré chránia organizmus pred voľnými radikálmi. Nedávne výskumy tiež potvrdili ďalšie pozitívne účinky. Preukázali, že Mangostana pôsobí proti vredom, mikróbom a chemoprotektívne.

Maqui berry- ovocie podobné acai berry, má však trojnásobne vyšší antioxidačný účinok, ktorý je tak najvyšší spomedzi všetkých doposiaľ objavených, prírodných antioxidantov. Toto superovocie je vhodné na detoxikáciu organizmu a redukciu telesnej hmotnosti.

Marhuľový olej- získava sa z jadier marhúľ. Narozdiel od iných olejov je špecifický kombináciou vitamínov B15, B17 a B19. Napomáha správnej funkcii tráviaceho traktu a krvotvorbe. V kozmetike rozmaznáva všetky typy pleti, dodáva im hydratáciu a vlahu, bez toho, aby zanechal pocit ťažkého, mastného filmu.

Matcha- japonský zelený čaj, ktorý sa pestuje špeciálnou tieniacou technikou. Jeho lístky sú pomaly drvené na jemnýprášok, pričom počas tohto procesu sa lístky nepália. Zachovajú si tak dostatok chlorofylu, a preto je Matcha označovaná za najzelenší zelený čaj. Prášok z lístkov Matcha sa napení s trochou horúcej vody a následne sa zaleje, čo znamená, že narozdiel od iných čajov, v prípade Matchy sa lístky nielen lúhujú, ale aj priamo konzumujú. Vďaka tom si Matcha uchováva vysoký podiel antioxidantov a účinných látok. V poslednej dobe je obľúbený najmä počas redukčných diét.

Nevädza- má nielen krásnu farbu, ale aj výnimočnú silu. Oddávna je používaná na upokojenie podráždenej alebo unavenej pokožky v oblasti očí. Tiež má schopnosť vypínať jemné očné vrásky, vďaka čomu si nevädzu zamilujete ako najlepšieho pomocníka v starostlivosti o očné okolie.

Noni- šťava z plodov moruše indickej, ktorá sa vyznačuje obsahom proxeronínu, serotonínu, melatonínu, 19 aminokyselín a celého radu vitamínov. Jej pravidelné užívanie stimuluje imunitný systém, zlepšuje fyzickú a mentálnu kondíciu a napomáha zdravému spánku.

Orchidea- všetky jej druhy patria do čeľade vstavačovitých, ktorá síce patrí medzi najmladšie čeľade, ale zato je najpestrejšia. Poskytne dôkladnú hydratáciu suchej pleti.

Perly- a perlový prášok sa v Orientálnej medicíne používajú už tisíce rokov. Prášok z perál obsahuje ľahko vstrebateľný perlový proteín pracujúci na energetickej úrovni organizmu, ktorý naprogramuje na omladzovací proces. Extrakt z perál poskytne pleti hydratáciu, vyrovnanú hladinu tekutín a súčasne eliminuje vrásky a pigmentové škvrny. Pleť zanecháva vyhladenú, hodvábnu, matnú a pružnú.

Psyllium- obal semien skorocelu indického- obsahuje veľké množstvo vo vode rozpustnej vlákniny. Pri kontakte s vodou v čreve získava gélovú konzistenciu a pri prechádzaní na seba viaže toxíny a usadeniny.  Psyllium vláknina je vhodná na detoxikáciu organizmu a redukciu telesnej váhy.

Quinoa- ándska pseudoobilnina, ktorá je, narozdiel od tých tradičných, bezlepková a lepším zdrojom bielkovín a vlákniny. Je ideálnou súčasťou vyváženej zdravej stravy. Navyše pozitívne pôsobí na kardiovaskulárny systém.

Rakytník- používa sa najmä vo forme šťavy. Už v Starovekom Grécku rakytník využívali vojaci, aby im a ich koňom dodal silu. Z tej doby pochádza aj jeho názov. Dnes je rakytník okrem iného populárny aj v kozmetike. Regeneruje drobné ranky aj popáleniny, zamedzuje vzniku vrások a pôsobí baktericídne.

Reishi- tradičná čínska medicína ju nazýva “huba, ktorá dáva nesmrteľnosť”. Má skvelé antioxidačné účinky a schopnosť omladzovať organizmus. Pripisuje sa jej tiež sila pomáhať v liečbe rakoviny a predchádzať jej vzniku. Podporuje imunitu, zvyšuje odolnosť voči stresu a udržuje optimálne pH organizmu. Je tiež vhodná pri rekonvalescencii.

Riasy- sú nenahraditeľnou súčasťou kategórie zelené potraviny.Najmä tie morské obsahujú množstvo chlorofylu, hoci nie všetky majú zelenú farbu. Sú všeobecne známe vysokou koncentráciou živín v dobre spracovateľnej forme. Nori sú, vďaka výbornej chuti, najpoužívanejšími morskými riasami. Napomáhajú správnemu tráveniu a znižujú hladinu cholesterolu. Ďalším druhom sú Wakame, ktoré čistia krv a sú skvelým pomocníkom pri zotavovaní sa.

Ruža- v kozmetickom priemysle sa používa hneď niekoľko druhov. Medzi najobľúbenejšie patrí bulharská ruža, ktorá je hlavnou ingredienciou ružového oleja a ružovej vody. Pôsobí proti zápalom, predčasnému starnutiu pleti a tonizuje odtieň pleti.


Autor: Nicole Jantulíková

Alternatívne produkty