Abeceda prísad elixíru zdravia - časť štvrtá S - Z

 

Sakurový kvet - v japončine je Sakura označenie pre čerešňu, prípadne pre čerešňový kvet. Práve vďaka krásnym kvetom a jemnej kvetinovej vôní je Sakura považovaná za symbol všetkých kvetov a je aj národným symbolom Japonska.

Sezam - sa pýši jedinečným prvenstvom - je to prvá rastlina, z ktorej sa začal lisovať olej. Zmienky o jeho pôvode sa nachádzajú už v prastarých hinduistických legendách. Je používaný v tradičných kuchyniach po celom svete, ľahkosťou ho možno prirovnať k olivovému oleju. Organizmu doplní minerály, najmä však vápnik a železo. Okrem toho tiež zlepšuje stav pokožky, nechtov a vlasov.

Shii- take - jedná sa o drevokaznú hubu, ktorej latinsky názov je Lentinus edodes, v preklade Huževnatec jedlý. Vyznačuje sa mnohými priaznivými vplyvmi na ľudský organizmus, medzi ktoré patrí zníženie vysokého krvného tlaku a podpora imunitného systému voči vírovým nákazám.

Spirulina - spolu s Chlorellou sú často zaraďované medzi sladkovodné mikroriasy. V skutočnosti však Spirulina nie je riasa, ale veľmi užitočná sinica modrozelenej farby. Pomáha povzbudiť imunitu, chráni organizmus pred voľnými radikálmi aj toxínmi a je možné ju využiť aj na očistu tela. Navyše, usušená Spirulina je pomerne ľahko stráviteľná.

Stévia - celým názvom Stévia cukrová, je často označovaná ako sladidlo 3. tisícročia. Obsahuje sladivé látky, ktoré sú až 300-krát sladšie ako biely cukor rafinovaný z cukrovej repy. Tieto sladivé látky sa navyše vyznačujú nulovou kalorickou hodnotou. Stévia je preto skvelým náhradným sladidlom pre ľudí trpiacich cukrovkou, obezitou alebo vysokou kazivosťou zubov. Nové štúdie dokazujú jej bezpečné použitie, vďaka čomu získava veľkú výhodu oproti umelým náhradným sladidlám, akým je napríklad aspartám.

Striebro - tento drahý kov sa nepoužíva len pri výrobe šperkov, ale vďaka svojím silným antibakteriálnym schopnostiam sa využíva aj v kozmetike. Vo forme koloidného striebra, teda vo forme roztoku destilovanej vody a suspendovaných iónov striebra, dokážu  malé čiastočky striebra ničiť ochranné obaly baktérií, čím bránia ich životným funkciám a baktérie po čase hynú.

Škorica - o jej zázračných schopnostiach svedčí aj fakt, že v dávnych dobách sa jej hodnota vyvažovala zlatom. Na náš organizmus pôsobí termogénne, čo znamená, že ho dokáže zahriať. Súčasne pôsobí ako prírodné antobiotikum, ktoré navyše posilňuje náš imunitný systém.

Šípka - notoricky známy krík s ostňami a tmavoružovými kvetmi poznáme asi všetci. Lupene sa využívajú v parfumérstve a pri výrobe mydiel, zatiaľ čo samotné šípky sú veľkou zásobárňou vitamínu C a karoténu. Čaj zo šípiek je skvelou prevenciou proti chrípke, no uplatnenie šípky sa nájde aj v kozmetike, a to vo forme šípkového oleja, ktorý na pleť pôsobí regeneračne, dodáva potrebnú hydratáciu a zjednotí jej odtieň.

Včelí jed - jedná sa o produkt jedových žliaz včiel- robotníc. Včelí jed, obdobne ako aj hadí jed, pôsobí ako prírodný botox. Jeho aplikácia má za následok zlepšenie cirkulácie krvi v pokožke a obnovu buniek. Pravidelným použitím možno dosiahnuť úbytok vrások a celkový mladistvejší vzhľad pleti.

Včelia materská kašička - menej známy produkt včiel, ktorý slúži ako potrava pre plody aj samotnú včeliu kráľovnú. Tá materskej kašičke, okrem iného, vďačí aj za dlhý život a svoju veľkosť. Doplnok stravy s extraktom z materskej kašičky zvyšuje obranyschopnosť organizmu. V kozmetickom priemysle získala noblesnejšiu prezývku - geleé royale. Zastavuje príznaky starnutia a pripisujú sa jej omladzovacie účinky.

Yucca - saponíny, obsiahnuté v tomto “strome života”, sa vyznačujú ako prírodné čističe tela. Počas detoxikácie zvyšujú vylučovanie odpadových látok, čo sa časom prejaví zlepšením zdravotného stavu.

Zázvor - odborne sa táto rastlina nazýva ďumbier lekársky. Jeho charakteristickú ostrú chuť majú na svedomí látky kapsaicín a gingerol. Liečivé účinky zázvoru sú neoceniteľné najmä počas chladného, sychravého obdobia. Vďaka obsiahnutým vitamínom C, B9 a E je účinný pri liečbe chrípky, nádchy či angíny. Nízky počet kalórií predurčuje zázvor ako skvelého pomocníka pri chudnutí. Aj tu však platí, že všetkého veľa škodí a jeho odporúčaná denná dávka pre dospelého človeka je 1 cm koreňa, čo odpovedá 3 až 5 gramom.

Zelená káva - získava sa z nazbieraných bobúľ kávovníka, ktoré sa sušia na slnku po dobu niekoľkých týždňov. Následne bobule prasknú a vypadnú z nich zelené zrnká kávy. Zelená káva je teda nepražená, vďaka čomu si zachováva viaceré účinné látky oproti tradičnej káve. Je vhodná ako podpora pri redukcii telesnej hmotnosti.

Zelený jačmeň - tiež označovaný aj ako mladý jačmeň, je obľúbenou súčasťou očistných procedúr aj diét. Obsahuje množstvo chlorofylu a vlákniny, ktorá dokáže telo zasýtiť na dlhší čas. Zároveň obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a aminokyselín.

Ženšen - latinsky nazývaný Panax ginseng, je tradičným medicínam Východu známy už niekoľko tisícročí. Neobsahuje kofeín, ale aj napriek tomu účinne pôsobí proti únave. Zvyšuje fyzickú aj duševnú odolnosť a tiež podporuje libido.

Autor: Nicole Jantulíková

Alternatívne produkty